Friday, April 1, 2011

bunga matahari

.personal.


Bunga yang akan berkembang mekar apabila disinari suria
Suria yang memancarkan sinaran cahaya
Suria yang memancarkan sinaran ultra voilet
Sinaran suria,
diserikan dengan bayu damai
bayu yang aman
bayu yang menyegarkan
walaupun datang nya seketika
jarang jarang
aku tahu,
sinar dan bayu damai itu setia
tetap akan menjengah
sesekali
memberi ruang
untuk mengisi rindu tebal.
sinaran baru 
bayu damai
jangan pergi jauh
tatkala diri masih memerlukan
kudis itu masih menebal
kudis yang masih menghantui diri
memerlukan sinar bayu damai
untuk mengubati


tembok itu.
kubuka
lubang halus
untuk ditembusi 
oleh
sinar
dan 
bayu
(biar sinar bayu itu kusimpan sendiri, hingga tiba saatnya nanti)


30 comments:

Wafiy Suzly said...

tu diaa berpusing mata nak baca

ghost writer said...

maka ia difahami dengan satu perasaan halus yang turut sama menerobosi ruang halus itu...

biar sekejap tapi cukup kejap di hati dan masih menyisir rerambut dengan nyaman...

intan.maisarah said...

wafy :
test kebolehan mata :)


ghost writer :
betul.
perasan halus yang datang seketika,
lebih suka begitu.
lebih tenang.
impaknya lebih besar :)

intan.maisarah said...
This comment has been removed by the author.
Syukri Kamaruddin said...

berjiwa seni!! eheh :)

CassiaSiamea said...

indahnya alam ciptaan tuhan..
semua saling memerlukan..

Wan Suhail said...

aku paham~

Khuzrin Kamarudin said...

wah.. manis..

bila sang suria mula menyimbah sinarnya ke bumi,
maka sang malam perlahan-lahan berundur diri... tak gitu? kehkehkeh..

HEROICzero said...

lubang halus itu sudah cukup, kan? =)

JIJI YU said...

ilang ngnatok aku dok bace kiri kanan..last tengah jgk..

Nasriq said...

halus sangat sampai kelabu dah mata...

faiz said...

awak dengan ghost hebatkan menulis camni sehinggak kdg2 sush btol saye nak tafsir..heheh

Sharinginfoz said...

wow tak sangka sebuah karya yang bagus

catherine- said...

si dia yang datang---

ibarat cahaya yang masuk dari celah celah ruang yang berlubang

bukan untuk menerangi ruang sepenuhnya
tapi cuma sekadar memberi harapan

selagi ada waktu, cahaya dan ruang akan bersatu.

lavender harum wangi said...

apa yang ditafsir aku pasti ada bezanya yang ditafsir kamu~ :">

gedek! said...

pakcik suka makan kuaci bunga matahari....

bes!

kuSut said...

bayu???
aku rindu negeri di bawah bayu:P

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Salam ziarah...indah baitnya

mommylavender said...

salam petang intan~ puitis mengarap, menjadi susunan urup yg indah.... mungkin tafsiran kite berbeda..tapi matlamat sama...mengharap sinar ...

Cekodok said...

perasaan itu andai dibiar bisa memberi ruang yang lebih besar.. :)

mykhalis said...

khalis bermain mata di sini..hehe..latihan pandangan

hottest entry di blog khalis :
Bila isteri curang dan kantoi

Makna disebalik kata-kata seorang perempuan

Republic Aku said...

macam faham la...

delarocha said...

kudis itu pasti ada ubatnya

KUREKURE COMEL said...

akhirnya....walau lubang halus....
sekurang kurang hati terubat sedikit kan....

Monster Globalisasi said...

kata sangat puitis.. aku terharu

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

geeds said...

i don't really understand the meaning behind those words. tak cukup berseni mungkin? haha.

but still, its lovely. (:

intan.maisarah said...

Syukri Kamaruddin:
semua orang punya jiwa seni :)

CassiaSiamea :
indah bukan..
semua saling memerlukan


Wan Suhail :
bagus la
kamu memahami


Khuzrin Kamarudin :
kalau aku katakan. bahawa
aku tak mahu malam pergi..
bagaimana?

HEROICzero:
cukuplah
untuk aku yang berhati hati ini
:)


JIJI YU
memang nk bagi
cikgu jiji
hilang mengantuk pun


Nasriq :
guna lah eyemore

intan.maisarah said...

faiz :
ghost lebih hebat
jgn samakan ghost dengan saya yang mentah ini


Sharinginfoz:
ini bukan karya .
ini luahan hati



catherine-:
biar si dia datang pergi.
walau sebentar.
dan datang kembali
untuk menagih rindu.
biar lah intan buka lubang halus,
tidak mahu meletakkan harapan yang tinggi rin
:)



lavender harum wangi
luahkan saja ape yang ditafsirkan
lain orang
lain tafsirnnya


gedek!
makan semasa menonton tivi..
best kan?


kuSut:
negeri yang damai
:)


Abd Razak
waalaikummussalam
selamat datang

intan.maisarah said...

mommylavender:
lain orang,
lain tafsiran kan. :)
semua orang
mengharapkan sinar :)


Cekodok:
oleh itu,
perlu lebih berhati hati
jaga elok elok
takut.


mykhalis
:)


Republic Aku
terima kasih kerana cuba memahami


delarocha :
mendekati pada yang Esa adalah ubatnya


KUREKURE COMEL:
heee~
senyum bermakna


Monster Globalisas
aku terharu kerana kamu terharu


BLADE EDGE
terima kasih atas kunjungan


geeds :
haha
i don't mind if ppl don't understand the hidden meaning.
thnks for dropping by