Sunday, March 20, 2011

."aku malu".

Berkata Ayyub menjawab persoalan isterinya:


"wahai isteriku yang ku sayangi,

engkau menangisi kebahagiaan dan kesejahteraan masa lalu,

menangisi anak-anak kita yang telah mati,

dan engkau meminta aku memohon kepada Allah,

agar dibebaskan dari kesengsaraan dan penderitaan yang kita alami sekarang,

aku hendak bertanya kepada mu

berapa lama kita telah menikmati masa hidup yang mewah ,makmur dan sejahtera?"


"lapan puluh tahun", jawab isterinya


"lalu, berapa lama kita telah hidup dalam penderitaan ini?"


"tujuh tahun" jawab isterinya


"aku malu, memohon dari Allah membebaskan kita dari kesengseraan dan penderitaan yang telah 

kita alami belum sepanjang masa kejayaan yang telah Allah kurniakan kepada kita"




*********************************************************


Duhai sahabat,
jangan pernah mengeluh ,
jangan pernah bersedih,
atas segala kesusahan.

Itu semua dugaan dari -Nya,
supaya kita terus mengingati - Nya


p.s :
Nabi Ayyub diberi dugaan yang perit
a) kehabisan harta kemewahan
b) kematian anak
c) sakit yang ganjil

rujukan : kisah-kisah para nabi & para rasul 3.al- hidayah.

33 comments:

belogkiter said...

kisah yang sangat buat kita kena malu dengan Allah SWT

Solihin Zubir said...

malunyaaaaa sy.. hina sungguh diri ini..

skandaLdariLangit said...

ampunkan aku kerana tidak bersyukur..


sara. thx :)

Wafiy Suzly said...

maluu

Sca Ndx said...

aku selalu jugak mengeluh. harap dapat dikurangkan, amin

Ismail Fitry said...

Kisah Nabi Ayyub memang patut dijadikan pengajaran bila menghadapai kesusahan.

KUREKURE COMEL said...

ok...mina cuba utk tidak mengeluh...huhuhu

Amni said...

terasa sayu plak hati bila kenangkan masalah diri yang terlalu kecik....

intan.maisarah said...

@ Amni:
semua orang punya masalah :)

@KUREKURE COMEL :
d^.^b

@ Ismail Fitry :
sebagai pembakar semangat.

@Sca Ndx :
aku juga begitu sca.
moga moga kita dapat kurangkan keluhan.

@Wafiy Suzly:
shy shy

@skandaLdariLangit :
semoga anda berjaya mencapai langit,
bertemu pelangi

@Solihin Zubir :
jangan rasa diri terlalu hina kawan

@belogkiter :

^.^

mykhalis said...

bukan senang nak setabah ini..


latest entry di blog khalis : Khalis kena saman JPJ pagi ni

fz said...

susah kita xsampai 1% pun kalo nk dibanding dgn Nabi Ayyub a.s

syukur~

kOtAk^mAgiKa said...

hehe..tepuk dada tanya iman,sihat ka x.. :)

+akufobia+ said...

besar kan yang sikit.kecil kan yang banyak.

bunga said...

subahanallah..bunga memang suka kisah ini..sebab terlalu banyak pengajaran..

Atiqah Adnan said...

Allah sayangkan semua hambaNYA.. DIA akan uji kita diluar kemampuan kita.. dengan dugaanNYA juga dia timbulkan hikmah disebalik.. bersyukurlah kita punya Allah..

Mr feckry said...

semoga Allah beri ketabahn macam tu pada kita

mommylavender said...

semoga kite bertambah ilmu dengan entry ni...dan redha dgn dugaan kerana setiap semua ade hikmah tersembunyi

niesz said...

bersyukur lah dgn nikmat kurniaan ALLAH..moga2 kite sentiase berada dlm rahmatNYA..

Sharinginfoz said...

thanks for sharing, kekadang bila susah kita tak ingat nikmat masa senang

JIJI YU said...

itu iman para nabi yang patot kita teladani kerna mereka juga manusia seperti umat hari ini..

Qaseh dalia adelia said...

salu gak mengeluh adohhh

Monster Globalisasi said...

aku ni cepat mengeluh.. x kuat iman kot..

Naddia said...

ujian itu mesti ade..kite kne la tabah..

@tiF said...

ujian yg ALLAH berikan adalah kerana DIA sayangkan kita....

HEROICzero said...

aduh.

*malu*

ghost writer said...

tetiba tersentak dengan entry nih..

betapa kita masih tidak bersyukur malah lebih banyak habiskan masa dengan mengeluh dan meminta-minta...

sahromnasrudin said...

ingat pesan ustaz saya..

jangan berubat pada hari RAbu kerana hari itulah NAbi Ayub AS diturunkan penyakit kusta......

sahromnasrudin said...

ingat pesan ustaz saya..

jangan berubat pada hari RAbu kerana hari itulah NAbi Ayub AS diturunkan penyakit kusta......

Mentadak Mentadu said...

thank u atas perkongsian.. kita lupa nikmat yang byk dsebabkan dugaan yg sedikit.. T_T

d_tieah said...

Huhh! Kena terus bersabar dan bersabar dengan segala dugaan kat dunia ni..

Entry Terbaru : Video Bloody Wealth/Harta Berdarah Taib Mahmud

KHRLHSYM said...

aku seseorang yang tidak bersyukur. huhu

Republic Aku said...

jangan terlalu benci untuk bersyukur...

BadekGonzalez said...

aku taknak eksplen nape. tapi, dialog ni antara yang romantik pernah aku baca..nicee