Monday, May 30, 2011

.Bola.

بولا



 hati ini ibarat bola.

sambut dengan kemas dan lembut 
bila ia hadir dalam diri

lontarkan dan lepaskan ia
bila ia mahu pergi meninggalkan kita

........................................................................................................................................................

Seperti bola yang punya pelbagai jenis, fungsi, warna dan saiz. Begitu juga dengan hati yang punya pelbagai perasaan. Bola perlu dikawal dengan penuh cermat, dilantun, dibaling dan  di sambut dengan penuh berhemah, bukan apa, takut tersalah baling, silap-silap  boleh mencederakan orang.


Hati dan perasaan juga begitu, perlu pandai mengawalnya, perlu tahu cara yang sesuai untuk memanipulasikan hati dan perasaan itu. Jangan terlalu ikutkan rentak hati, biar kita yang mengawal hati, jangan biarkan hati yang mengawal perlakuan kita.


........................................................................................................................................
.pesanan ini, lebih merujuk kepada diri aku sendiri, agar aku pandai mengawal emosi. :)


aku berhutang dengan kalian kisah bunga.
.image : google

35 comments:

CassiaSiamea said...

jaga bola
jgn letak di tempat panas
takut ia meletup..

intan.maisarah said...

:) kamu boleh belikan aku bola baru.. hihi

Nasriq said...

mood: gembira pasal Barca menang lawan MU... hoho...

CassiaSiamea said...

bola boleh dibeli, tp hati yg suci sukar di cari
hahaha

intan.maisarah said...

Nasriq : haha.. sara sokong Barca tau! Messi, Villa,ibrahim afellay....


kamu : haha.. hati boleh disucikan... :)

intan.maisarah said...

Nasriq : haha.. sara sokong Barca tau! Messi, Villa,ibrahim afellay....


kamu : haha.. hati boleh disucikan... :)

Jay Carroll said...

bola = hati...

hmm... so aku kena jadi dribbler bola yg terkenal la kan... baru dapat mengawal hati dengan betul...

am i rite...???

wa khairul onggon said...

Stuju! Hati ibarat bola.. :)

Liyana Zahim said...

to lau bola ragbi peluk2 kemas2 tak bg sesape.. Hehehehe~

Afida Anuar said...

Alhamdulillah..mine for the time being still under control...hik

Aimi dan Pakcik Hashim said...

bukan ke bola sepak untuk ditendang
hehe

faiz said...

lama xmasuk blog ni templete pon dah tukar...btol tu...hati kena pandai kawal..

Jo Qusary said...

ingat nak citer psl barca bantai mu, hahaha

delarocha said...

tanya messi cara nak kontrol bola :-)

Balqis Riza said...

bola..bulat..golek2

Pocket said...

dik,
bola rugby tu bentuk nyer begitu supaya ianya susah nak diramal lantunan nya.
ada cara 'pass'
tapi susah la yang amat...
sampai kena taruk 2 session of training day hanya nak master 'passing' skill.
tak masuk 'punt-kick' lagi tu!!

so seriously, people needs training in handling balls. and if ever the balls was passed in such a way that causes bloody nose, sila jangan amik ati. ^^

bujal X said...

susah ke kawal emosi?

HEROICzero said...

bukan bola jadi persoalan, tapi pemain nya.

dan bola itu, masih, sebagai taruhan.

=)

Khairul Antasha said...

bola itu sy dah tendang kat dia..tapi tidak di tendang semula kpd sy...

Kakzakie said...

Kalau kena tendang dan kempes itu yg kesian kan...

JIJI YU said...

aku suke tendang bola sekuat mungkin..supaya keeper takleyh nak tangkap

Pembunuh Tanpa Bayang said...

bola sepak?
aku tak rela diri di sepak-sepak...

sigh~

- koroe - said...

bola itu sfera. susah nak agak apa yang terjadi dengan tepat kepada bola tu selepas kau tendang.

maCy said...

alang, lantun bola kemas2, agar ma dapat sambut kemas2 juga

ARJUNA.Inc said...

huhu...gud idea..related bola ngan hati...huhu..sbar la k...hati ni cra nk jga..bnyak2 kn ngan kalimah quran..insyaALLAH... =)

ibnubaba_04 said...

xleh sama kan hati dengan bola..sbb bola akan kempis 1 ari nanti..adakah hati pon akan kempis gak??hehe

vampire's lovex said...

terer !!

hati empuk seperti bola... hehe

vampire's lovex said...

terer !!

hati empuk seperti bola... hehe

Republic Aku said...

nasib baik aku tak suka bola...hehe

si para para said...

yang penting masuk gol!

ghost writer said...

letak lah bola pada tempatnya.

letak perasaan pada tempatnya juga.

seperti kaki yang mengawal bola,maka berikan akal untuk mengawal hati.

Mutiara Bernilai said...

ouch,
terkesan kat hati!

thanx sayang,,

ni tengah train diri sendiri mcm ne nak handle 'bola'

:)

MindaMalay said...

Tapi jangan jadikam diri macam bola... disepak dan ditendang... sedih sedih...

James Alexander said...

Jaga hati mu baik2 agar ia dapat diberi kepada orang yg benar2 inginkan hatimu itu...

SYARIFF HAIKAL said...

MENGAWAL EMOSI ADALAH KUNCI KPD KEBAIKAN..