Sunday, January 1, 2012

.reveal.

ada perkara eloknya disimpan sendiri.
tak kiralah perkara itu melibatkan diri sendiri atau
yang diluahkan itu melibatkan orang lain

siapa kata tidak boleh bersuara
semua bebas
cumanya janganlah mempergunakan tiket kebebasan itu
sehingga melupuhkan seseorang



berhati-hati lah
tanpa kita sedar ,
ada perkara yang kita luahkan itu akan mengaibkan orang lain
ada perkara yang kita luahkan itu akan memalukan orang lain


jangan ingat yang diam tanda angguk dan setuju
cuma yang diam itu lebih gemar memendam rasa
dari memburukkan keadaan

fikirlah
jika orang lain pula
melakukan perkara yang sama terhadap kamu
aku tak rasa kamu akan berdiam seribu.

24 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

ada perkara yang kita luahkan itu akan mengaibkan orang lain
ada perkara yang kita luahkan itu akan memalukan orang lain

setuju dgn kenyataan ini

:D

Pocket said...

kalau nak komen pun,
sila jaga ati pembaca.

tapi pocket pasti kes kamu ni komen verbal.
sabo ye ^^

dill said...

kadang-kadang diam lebih banyak membantu

kadang-kadang.

dill.

si para para said...

hidup ini bukan kerana kita seorang, tapi semua orang.

:)

mia-ina said...

hm penuh berkias kata dan ayat..akak tengah fikirkan nie....pandai gak intan berbahasa ya...byk entry intan wat akak byk berfikir tau :-)

Afida Anuar said...

Sometimes, somethings are better left unsaid;)

salam tahun baru sara!

ainraus said...

sometimes, silence is better. :)

Wadi AR said...

pendam boleh jadi kurus mcm gua

HEROICzero said...

dan doa saja perkara sama berlaku pada dia , biar dia rasa . itu selayaknya . =)

Selamat Tahun Baru . =)

Rain said...

silent reader hihi

banyak kata boleh melambangkan kurang bijaknya dan matang empunya diri..


LEBIH BAIK
berkata bila perlu.
diam berfikir.

Tea said...

berdiam itu lebih baik.. bg ruang kepada yg lain untuk berfikir..

Pembunuh Tanpa Bayang said...

simpan dan hadap sendiri sendiri...

L said...

kadang2 terlalu mendiam pun xleh jugak.. huhu. luahkan pada DIA..

Jom baca kejap =)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/iman-kita.html

maCy said...

saye setuju yg arif!

bloghok said...

saya bantah yang macy

ghost writer said...

cemana dia memberi sesuatu yang buruk,begitulah juga dia akan menerima dengan buruk tapi dengan lebih terbuka.

~SaL IjOu~ said...

bergantung pada keadaan & situasi..yg pasti..bertindak ikut waras fikiran..bukan ikut perasaan~

lavender harum wangi said...

diam dan memerhati. ambil iktibar.

lavender harum wangi said...

diam dan memerhati. ambil iktibar.

cik ain said...

kata2 yang relate dengan isu semasa.

ade yg bebas berkata2 tp menaburkan fitnah...

ade yg bebas berkata2 tp demi keadilan...

ade yg bebas berkata2 tp hnya omong kosong...

silent is power :)

hara said...

depends,
kdg2 trlalu byk andaian buat kita mmilih utk diam

Bidadari Syurga said...

skang ni im looking at someone yg seperti diatas. oooo plus sedang meraih kemenangan. yalah.... manusia.... kita ni tumpang gembira aja

AkuMuzikFilem said...

baca dan faham

i.am.who.am.i said...

keep silent is better . :)