Tuesday, March 1, 2011

.excuses.

maaf,
.kereta saya rosak

maaf,
.motor saya pancit

maaf,
.terdapat masalah teknikal

maaf,
.saya lupa hari ini "due date"

maaf,
.malam tadi 'blackout'

maaf,
.jalan sesak,

maaf,
.bukan saya yang bertanggungjawab

maaf,
.dana masih kurang,

maaf,
.sokongan dari pihak atasan diperlukan

maaf,
.kredit habis.

maaf,
.saya sibuk.

maaf,
.dokumen termasuk dalam "paper shredder"

maaf,
.lupa bayar saman

maaf,
.lupa daftar mengundi

maaf,
.mereka lebih berkuasa

maaf,

maaf.

sampai bila perlu memberi alasan?
sampai bila mahu mengarang skrip alasan baru?

awak boleh beri seribu satu alasan,jawapan,
di padang masyar,
mulut dikunci,
cubalah berikan alasan

image : google

14 comments:

Sharinginfoz said...

apa yang penting kita belajar dari kesilapan

intan.maisarah said...

@sharing : =D belajar dari kesilapan.memperbaiki apa yang perlu. hidup perlu sentiasa bertambah baik.

muhdzahari said...

selalu juga bagi alasan.

seolah-olah mencipta alasan itu lebih mudah daripada memberitahu perkara sebenar.

tapi kadang-kadang jika diberitahu perkara sebenar, ianya agak mengusutkan.

mungkin dari situ timbulnya tipu sunat. err..err

intan.maisarah said...

@muhdzahari : tipu sunat. err. istilah tu bkn sama ke dgn tipu? tetapi, jgn kerap berikan alasan. nanti org muak.
gunakan istilah "nak seribu daya,taknak seribu dalih"

Atiqah Adnan said...

great one!! betul tu dear.. klau alasan yg benar ok la.. klu menipu then create macam-macam alasan itu yg kita taknak kan..

btw akk paling rasa mcam tak boleh blah..
maaf,
.dokumen termasuk dalam "paper shredder"

teehee sabar jelaa.. ~

intan.maisarah said...

@kak atiqah. : haha, ye la, dah lupa nk buat keje, bg la alasan tu :), nak tunjuk bukti dah tak boleh. (yg benar takpa, yg suka "create " tu bahaya. no no no

sicKo^ said...

ending baeekkk nyer... kat padang masyar memang takleh bagi alasan dah.. sebab tu orang suka bagi alasan skrang kot :p

+akufobia+ said...

jangan ulang silap.

d_tieah said...

Hahahaha..
Kadang2 bagi alasan untuk sesuatu yg baik elok juga..
Ngeeeeeee :)

Entry Terbaru 1 : Antara Cinta Pengkid dan Gay
Entry Terbaru 2 : Sebenarnya Kita Sama-Sama Sombong

:: noremy bte rahmat :: said...

folo & BW...

mehla jenguk belog ai..

nice to know u!(^_^)

Cik Aien said...

maaf, tak de alasan..
maaf, alasan tak diterima..

^_^ alasan dan manusia dah sebati..

faiz said...

alasan utk jaga hati org boleh kot..

Syukri Kamaruddin said...

hekhekhek..bgus2...tapi alasan pon kadang2 bgus tuk kita..asal jgn over la..

RuSh D said...

ada juga excuse yg baik..kalo ada org ajak wat benda x baik, kasi excuse jer ler..huhu